Federatia

Infiintarea Federatiei

Federatia Asociatiilor Crescatorilor de Pasari de Curte si Animale Mici in Rasa Pura din Romania – F.A.C.P.C.A.M.R.P.R. – este forul reprezentativ al crescatorilor de pasari de curte, pasari ornamentale, pasari exotice si rozatoare mici agreat de autoritatile din tara noastra. Bazele infiintarii Federatiei au fost puse in anul 2006din initiativa a cinci asociatii de crescatori de pasari din tara- Brezeanca Breaza, Agrozootehnica Breaza, ACPA Sighisoara, Fauna Baniei Craiova, As. Pasari de Genoteca Iasi. Dupa mici probleme legate de titulatura Federatiei, au fost reevaluata denumirea si in primele saptamani ale lui 2007 Federatia a primit personalitate juridica.

Presedintele Federatiei

Presedintele ales al Federatiei este prof. Constantin Nita. S-a nascut la 1 mai 1948, in localitate Breaza, a absolvit Academia Nationala de Ed.Fizica in anul 1970, a profesat, printre altele, la liceul Aurel Vlaicu din Breaza, iar de un an este pensionar dedicandu-si tot timpul spre folosul si bunul mers al Federatiei. Este omul care s-a zbatut si a reusit sa obtina acordarea de subventii la pasarile de rasa din Romania. Creste in curtea sa mai multe rase de pasari ca: Brahma potarnichiu, Orpington galben, Sussex pitic, Sumatra pitic negru, Phoenix pitic, Cochinchina pitic.
De asemenea a reusit sa organizeze in anul 2010 doua expozitii nationale, prima in 29-31 ianuarie 2010 adunand aproape 900 pasari, iar acum in 26-29 noiembrie 2010 a reusit sa adune, tot la Breaza, fiind la acel moment,cel mai mare numar de pasari de curte si iepuri intr-o expozitie in Romania postrevolutionara.

Federatia astazi

Astazi Federatia numara 26 de Asociatii de crescatori repartizate pe tot cuprinsul tarii, de la Suceava, la Craiova, de la Iasi la Resita sau Lugoj, de la Satu Mare la Timisoara, sau de la Baia-Mare la Bucuresti, de la Cluj-Napoca la cele din centrul tarii: doua la Breaza, Brasov, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Comarnic, dar si cele din Miercurea Ciuc, Sf. Gheorghe, Odorheiu Secuiesc sau Tg. Secuiesc. Cei 518 de membrii ai acestor asociatii pastoresc cu dragoste si eforturi considerabile peste 18000 pasari, din 70 rase si 135 varietati de rasa precum si 2100 iepuri, catalogati in 30 rase si 42 varietati de rasa, vietuitoare importante pentru patrimoniul resurselor genetice animale, care constituie o bogatie nationala, conform parerilor multor specialisti in domeniu.
Pâna în prezent sub egida Federației s-au organizat cinci expozitii nationale, primele două ediții au avut loc în localitatea Breaza în ianuarie și noiembrie 2010, ediția a III-a la Sighișoara în ianuarie 2012, apoi ediția a IV-a la Craiova în ianuarie 2013 și culminând cu ediția a V-a organizată în Pipera-București în decembrie 2013, aceasta atingând apogeul de găini și iepuri, câte 1530 păsări de curte(găini, păuni, rațe. gâște, bibilici, curci) și 390 de iepuri, fiind cele mai mari evenimente de profil din ultimii 25 de ani. De apreciat și începutul participării crescătorilor de porumbei care au expus 350 de exemplare, dar nu trebuie neglijați nici porcușorii de Guineea și papagalii care au fost prezenti la fiecare eveniment. Apoi au urmat editia a V-a la  Suceava in noi-dec. 2014, ultima in dubla coordonare cu UGCPPAMR, unde au fost expuse peste 4500 exponate fiind cea mai mare expozitie din Romania din toate timpurile.

Planuri pentru viitor

Federația își propune să-si mareasca numarul de asociații afiliate, extinderea pe o suprafață cât mai mare din teritoriul țării, dezvoltarea secțiunilor de păsări exotice și rozătoare mici, editarea unei reviste de profil necesara tuturor crescătorilor din țară, continuarea cursurilor pentru arbitri de păsări și iepuri de rasă care au fost demarate în anul 2012. Deasemenea isi propune continuarea demersurilor pentru reactivarea subventiilor la pasari si iepuri, precum și facilitarea crescătorilor români la expozițiile europene de profil. Nu in ultimul rand tinem sa organizam evenimente expozitionale de bun gust, frumoase si corecte, unde buna dispozitie sa fie pe sufletul tuturor membrilor sai, fiind un etalon de profesionalism demn de urmat de catre toata lumea.

Lasă un răspuns

Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.