Inca o federatie nationala isi are sediul la Breaza!

Dupa ce golful romanesc si-a stabilit de aproape doua decenii capitala la Breaza, din anul 2005 Federatia Asociatiilor Crescatorilor de Pasari de Curte si Animale Mici in Rasa pura din Romania este condusa tot de la Breaza, de catre brezeni, care au demonstrat ca mai bine de 20 de ani de preocupare in acest domeniu nu a fost ceva intamplator. Si pentru ca oamenii sunt apreciati dupa ceea ce fac si nu dupa ceea ce cred ei ca ar putea face, iata masura si valoarea muncii lor apreciata cum se cuvine prin aceasta recunoastere.

Expozitia nationala 26-29 noiembrie 2010 Breaza

Expozitia nationala 26-29 noiembrie 2010 Breaza

Presedintele federatiei este domnul profesor Nita Constantin, un sportiv prin definitie si profesie, de unde probabil si vine „rezistenta” fizica si morala, eleganta dialogului, cu interlocutorii, dar si fair-playul relatiilor cu colaboratorii. În viziunea mea, domnia sa vegheaza de la timona valoroasa nava, pe care as numi-o mai de graba „arca”, pentru maniera de mentinere pe linia de plutire a „naturii cu tot ce a creat ea, cu intreaga biodiversitate”, deziderat al organismelor mondiale vis-a vis de pastrarea mediului inconjurator. Misiunea sa, daca e sa o numim asa, i-a fost oferita de viata, pentru toata viata. Mai precis, de la nasterea fiicei sale Andreea, care acum 36 de ani a primit de la bunica ei o gaina de rasa, „sa aiba copilul zilnic cate un ou proaspat”. Si, l-a avut 7 ani de zile, cum a zis bunica, la care conchide frumos: oare ce-o fi fost intai? Oul sau gaina?
Timp de 20 de ani, expozitia a avut ca data de desfasurare luna martie a fiecarui an, iar incepand cu editia 2010 schimbarea de data are drept scop satisfacerea calendarului European de expozitii de gen. Asadar, intre 26 si 28 noiembrie 2010, sala de sport „Virgil Dudau” din Breaza a gazduit expozitia nationala de pasari de curte si animale mici in rasa pura.
Gainile, palmipedele, pasarile exotice, iepurii de casa si rozatoarele mici au fost expuse de 18 asociatii ale Federatiei Romane, in 998 de custi, 1.700 de exemplare si 160 de varietati de forma si culoare.
Organizarea expozitiei are la baza o preselectie riguroasa desfasurata in gospodaria crescatorilor, efectuata de comisii locale. Arbitrajul a fost asigurat de 2 arbitri coordonatori, cate unul pentru fiecare categorie, pasari respectiv iepuri, si 12 arbitri distribuiti 7 la pasari si 5 la iepuri. Aprecierile au avut la baza calificative cuprinse intre Corespunzator, Bun, Foarte bun si Exceptional, cu un punctaj riguros distribuit intre 70 si 100 de puncte.
Ca anvergura, expozitia 2010 a fost cea mai mare organizata in Romania in ultimii 40 de ani. Costurile totale au fost de 600 milioane lei vechi, fiind acoperite din finantare partiala de la guvern, de la asociatiile de crescatori si de la sponsorii care din an in an devin tot mai mici in „numar si putere”.
Festivitatea de premiere a constituit prilejul participarii oficialitatilor nationale: academician Ion Vacaru Opris, doctor inginer Florin Pricop – presedintele de onoare al Federatiei, dar si a personalitatilor locale: Nicolae Ferastraeru – primar al orasului Breaza. Acestia au inmanat 80 de cupe, diplome si medalii crescatorilor castigatori pe rase si varietati, in valoare de peste 100 milioane lei vechi. Cupa transmisibila si trofeul „Phoenix” s-a inmanat asociatiei detinatoare a celui mai mare punctaj – Caras-Severin – condusa de doctor Alin Detesan.
Spatiul care a gazduit aceasta expozitie, sala de sport „Virgil Dudau”, a asigurat conditii cu mult deosebite fata de alte locatii unde se obisnuieste organizarea unor asemenea manifestari in tara, motiv pentru care presedintele federatiei, Nita Constantin, aduce multumiri Primariei Breaza pentru implicarea si pentru economisirea celor 120 milioane lei vechi, cat ar fi costat plata chiriei daca n-ar fi fost acordata aceasta sponsorizare. Aceleasi multumiri au fost aduse prof. Dan Stanica, directorul Liceului „Spiru Haret” Breaza, gazda expozitiei de iepuri de casa a editiei 2010.
Nicolae Ferastraeru, primarul orasului Breaza, aduce multumiri celor doua asociatii locale, „Brezeanca”, condusa de colonelul Sorin Motoroiu si „Agrozootehnica”, condusa de prof. Ion Burlacu, campionilor locali ai editiei 2010, numindu-i pe Ionescu Mihai, Manta Lucian, Enache Ion, Rohat Sorin dar si pe participantii Spiridon Nicolae, Sima George, Dragnea Nicolae, Achim Traian, Bucur Adrian, Botescu Gabriel, Cioroboiu Dan, Popescu Cristian, Mihai Daniel, Pescaru Augustin, Stan Gheorghe, Brotoiu Constantin, Toader Cristian, Zaharia Dumitru, David Gabriel, Mocanu Iancu, care au creat oportunitatea de a se mai vorbi inca o data despre orasul nostru in mod pozitiv, promitand ca pentru anul urmator sprijinul pentru aceasta actiune sa vina direct prin bugetul local, astfel incat pozitia nr.1 a sponsorilor sa fie ocupata tot de Primaria Breaza. Nu in ultimul rand, trebuie mentionati si ceilalti sponsori: Hidrojet S.A., Biancospino S.R.L, Romvac S.A., Farmavet S.A Bucuresti, Mititex Com S.R.L., Turnatoria Centrala Orion Campina, Tehnorex S.A., Ibna Balotesti-Ilfov, Uraref Breaza.

Autor: Alexandru Cazan, publicat in „Gazeta de Breaza” nr. 8 si Centrului Cultural „Ion Manolescu”

One Response to “Inca o federatie nationala isi are sediul la Breaza!”

Lasă un răspuns

Trebuie să fi autentificat pentru a comentariu.